Blog > Komentarze do wpisu

Zupa z soczewicy

Uwielbiam też zupy, głównie dlatego, że ugotowanie takowych nie wymaga wielkiego wysiłku. Po prostu wrzucam wszystko do garnka, włączam ogień i już! Oczywiście od czasu do czasu trzeba zamieszać, zobaczyć czy nie dzieje się nic niepokojącego, ale dla mnie to sama radość. Tym bardziej, że im dłużej się gotuje, tym przyjemniejszy wydziela aromat.

Rzadko gotyję zupy na mięsie, korzystam raczej z kostek rosołowych. Wiem, że nie są zdrowe, bo przecież składają się głównie z soli i innych chemicznych substancji, ale tak jest najprościej.

Aha - i muszę dodać, że najczęściej gotuję zupy z roślin strączkowych (grochu, soi i soczewicy). Do tego daję dużo innych warzyw, dużo ziół, a na końcu wszystko miksuję.

Poniżej sprawdzony przepis na zupę z soczewicy. Składniki:

- 25 dkg soczewicy (ja zazwyczaj daję więcej)

- półtora litra wody

- 3 ziemniaki

- 1 cebula

- sól, pieprz

- 2 łyżki śmietany (ja daję kremówkę)

Soję należy wymoczyć przez kilka godzin, potem zagotować w tej samej wodzie przez około godzinę. Dodać ziemniaki, cebulę. Pod koniec gotowania osolić. Na końcu przetrzeć przez sito lub zmiksować. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i dolać śmietanę. Smacznego!

wtorek, 18 grudnia 2007, anjaak_net

Polecane wpisy

  • Tarta z warzywami

    Składniki: kruche ciasto dowolne warzywa np. marchewki, fasolka szparagowa, kalafior sos: pół kubka śmietany 1/4 kubka mleka pół kubka startego żółtego sera 2 j

  • Tarta z owocami

    Składniki na ciasto: 250g mąki krupczatki lub pszennej 125g masła lub margaryny 1/4 szklanki wody 1 łyżka oleju szczypta soli Przygotowanie: Mąkę mieszamy z pos

  • Zupa marchewkowa

    Tym razem coś banalnie prostego. Składniki: 1 opakowanie mrożonej marchewki kula sera mozzarella 1 czerwona cebula łyżeczka kminku rzymskiego 1,5 litra wody Prz

Strona odwiedzana
razy



plony