Kulinarnie

poniedziałek, 05 października 2009

Ostatnio dogadzamy sobie kulinarnie. I tak oto powstała lasagne i zapiekanka szpinakowa z płatkami owsianymi:

lasagne

zapiekanka

22:00, anjaak_net , Kulinarnie
Link Komentarze (3) »
piątek, 20 lutego 2009

Składniki:

kruche ciasto

dowolne warzywa np. marchewki, fasolka szparagowa, kalafior

sos:

pół kubka śmietany

1/4 kubka mleka

pół kubka startego żółtego sera

2 jajka

przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Warzywa lekko podgotować. Na ciasto położyć warzywa i zalać sosem przygotowanym ze śmietany, mleka, sera i jaj. Piec 40 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!

tarta z warzywami
wtorek, 10 lutego 2009

Składniki na ciasto:

250g mąki krupczatki lub pszennej

125g masła lub margaryny

1/4 szklanki wody

1 łyżka oleju

szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z posiekaną margaryną. Dodajemy sól, wodę i olej. Szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy we folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Formę smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowane ciasto. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.

Po upieczeniu układamy na cieście dowolne owoce i zalewamy galaretką. Smacznego!

tarta z owocami
tarta z owocami
sobota, 10 stycznia 2009

Tym razem coś banalnie prostego.

Składniki:

1 opakowanie mrożonej marchewki

kula sera mozzarella

1 czerwona cebula

łyżeczka kminku rzymskiego

1,5 litra wody

Przygotowanie:

Pokrojoną w grubą kostkę cebulę posypać kminkiem i obsmażyć na oliwie w garnku. Następnie dodać nierozmrożoną marchewkę, zalać wodą, posolić i ugotować aż marchew będzie miękka (około 12 minut). Potem zmiksować gorącą zupę z mozzarellą. Smacznego!

zupa marchewkowa
sobota, 03 stycznia 2009

Dawno nie zamieszczałam na blogu żadnego przepisu. Nie jestem mistrzem w kuchni, dopiero uczę się gotować i przyrządzać różne dania. Tym bardziej cieszy mnie, gdy uda mi się przygotować coś pysznego. Wtedy chętnie dzielę się sprawdzonym przepisem. Dziś będzie to przepis na pieróg z ciasta francuskiego ze spinakiem.

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 opakowanie mrożonego szpinaku

1 cebula

pół opakowania sera feta

1 żółtko

kilka ząbków czosnku

przyprawy: zioła i mielona papryka

Przygotowanie:

Szpinak rozmrozić na małym ogniu i dodać czosnek. Cebulę podsmażyć na oleju, posypać papryką. Rozwinąć połowę ciasta na blaszce, posypać ziołami. Następnie na ciasto położyć szpinak z czosnkiem, cebulę i ser feta pokrojony w plastry. Potem położyć resztę ciasta, podwinąć rogi. Górę posmarować żółtkiem, można też posypać ziołami. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

Pieróg z ciasta francuskiego ze szpinakiem
czwartek, 07 sierpnia 2008

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki

  • 4 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody

  • odrobinę soli

Składniki mokre:

  • 100 g roztopionej margaryny

  • 1 duże jajko

  • niepełna szklanka mleka

  • kawałki czekolady (ja dałam trochę białej, gorzkiej, bakaliowej i kawowej)

Po zmieszaniu wszystkich składników pieczemy w 200 stopniach przez około 25 minut

muffinki czekoladowe

piątek, 01 sierpnia 2008

Ten przepis znalazłam już dosyć dawno, ale dopiero dzisiaj został wypróbowany. Smakowało znakomicie.

Składniki:

2 woreczki brązowego ryżu

2 piersi z kurczaka

1 czerwona papryka

1 duży pomidor

1 cebula

oliwa z oliwek

starty żółty ser

sól, pieprz, jarzynka, 2 łyżeczki curry

Przygotowanie:

Ryż ugotować z dodatkiem jarzynki. Piersi pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Pomidora sparzyć, dodać pokrojoną paprykę, cebulę i posmażyć. Wszystko wymieszać z ryżem, posolić i dodać curry.

Włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i zapiec w piekarniku przez około 30 minut. Posypać startym serem i piec jeszcze przez 10 minut.

Podawać z pomidorami pokrojonymi w ćwiartki.

potrawka z curry

sobota, 26 lipca 2008

2 kubki mąki

pół kubka cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

trochę soli

1 jajko

1 szklanka mleka

100 gram roztopionej margaryny

+ 25 gram borówek

Połączyć suche składniki w jednej misce, a w drugiej mokre. Potem zmieszać wszystko razem, nałożyć do foremki i piec około 20 minut.

 

muffinki z borówkami1

muffinki z borówkami2

 

 

czwartek, 24 lipca 2008

Kupiłam foremkę w Ikei i teraz szaleję. Wczoraj zrobiłam muffinki cytrynowe.

Składniki na 12 szt

2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
odrobinę soli
1 duże jajko
1 szklanka jogurtu naturalnego
100 gram margaryny roztopionej

+ aromat cytrynowy, starta skórka z cytryny

Mąkę, proszek, cukier i sól wsypać do jednej miski. W małej misce połączyć jajko, mleko i tłuszcz używając trzepaczki. Dodać aromat cytrynowy i startą skórkę z cytryny. Miksturę dodać do suchych składników i mieszać. Niezbyt dokładnie - bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były ledwie wilgotne i wszystko nie za bardzo wymieszane. Przełożyć łyżeczką do formy - każdą dziurę wypełnić do dwóch trzecich. Piec w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż będą złotobrązowe.

muffinki cytrynowe

środa, 09 stycznia 2008

Składniki:

- mrożone brokuły

- mrożony kalafior

- kilka ziemniaków

- majonez, trochę śmietany

- przyprawy

Przygotowanie: Ziemniaki kroimy w małą kostkę i wszystkie warzywa gotujemy na parze (kalafior i brokuły około 15 minut, ziemniaki około 25 minut). Po wystudzeniu dzielimy brokuły i kalafiora na małe różyczki. Dodajemy majonez, śmietanę i przyprawy. Smacznego!


wtorek, 08 stycznia 2008

Składniki:

- 1 kg mrożonego szpinaku

- 400 g twarogu

- makaron lasagne

- 250 g śmietany

- 100 g tartego żółtego sera

- 3 jajka

- kilka ząbków czosnku

- kilka pieczarek

- świeżo mielony pieprz, sól, gałka muszkatołowa

- 3 łyżki masła

Przygotowanie:

Rozmrożony szpinak dusimy przez około 10 minut . Dodajemy 125 g śmietany, sól, pieprz, gałkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Z twarogu, jajek, śmietany, czosnku oraz przypraw robimy gładką masę twarogową. Dodajemy dwie łyżki tartego sera.

Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i smażymy na maśle. Dodajemy pieprz i sól. Formę do zapiekanek smarujemy masłem. Na dnie kładziemy makaron, potem masę szpinakową, pieczarki, masę twarogową i znowu makaron. Na wierzchu powinna znaleźć się warstwa szpinaku, posypana serem i oprószona wiórkami masła.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Smacznego!

szpinak masa twarogowa

pieczarki Przed włożeniem do piekarnika

Gotowe

poniedziałek, 07 stycznia 2008

Dzisiaj zamieszczam przepis na sałatkę makaronową. Oto składniki:

- makaron 3-kolorowy

- groszek konserwowy

- paczka mrożonych ugotowanych brokuł

- szynka wędzona pokrojona w kosteczkę

- ser pleśniowy

- śmietana

Makaron gotujemy i odcedzamy. Dodajemy do niego groszek, ugotowane brokuły, szynkę. Na patelni roztapiamy ser, dodajemy do niego śmietanę. Sosem zalewamy sałatkę i od razu podajemy na stół. Smacznego!

Makaron, z którego zrobiłam sałatkę nawiązywał jeszcze do świąt:

makaron1 makaron2

Poniżej kilka zdjęć sałatki:

sałatka bez sosu z sosem

Gotowe

 

 
1 , 2
O autorze
Strona odwiedzana
razy



plony